Import – Hvordan?

Du har fundet drømmehesten, men den er mange hundrede eller tusinder af kilometer væk. Hvordan kan man få hesten til Danmark? Dette er der mange svar på, men alt afhænger selvfølgelig af, hvor hesten skal transporteres fra. Kommer den fra Europa, foreligger der den åbenlyse mulighed selv at hente hesten i trailer. Dette kræver selvfølgelig kørekort, trailerkørekort, samt nødvendigt udstyr, men derudover bør man også have hestens papirer og vaccinationer i orden.

Kommer hesten fra USA, skal den flyves til Europa (der er ingen sejlads). Der findes firmaer, der tager sig af hele processen fra start til slut – inkl. papirarbejde, transit og karantæne. Hesten skal 30 dage i karantæne, før den får lov til at forlade USA. Når hesten forlader landet, bliver den fløjet til Amsterdam, hvor du selv skal hente hesten. Tilsyneladende har alle flyselskaber, der beskæftiger sig med transport af heste, base i Amsterdam. Det er der desværre ingen vej udenom!

Jeg har her oplistet en teoretisk (og helt i gennem antaget) liste over fordele og ulemper ved køb af Rocky Mountain heste i Europa vs. USA.
___________________________________________________________________________
Fordele ved europæisk indkøb:
Rent geografisk vil det være billigere at transportere hestene.
God velfærd for hestene (ikke så lang og stresset transport – måske).
Det kan være, at hestene i Europa har en lige så god standard som i USA, hvis man forestiller sig, at ejere/avlere har udvalgt og importeret det bedste af det bedste avlsmateriale.

Ulemper ved europæisk indkøb:
Der er høje priser på de gode avlsdyr. Følpriser fra 30-40.000 og opefter.
Det er ikke sikkert, at der er den samme standard af avlsdyr, som der er i USA (hvis man forestiller sig, at de beholder det bedste selv).
___________________________________________________________________________
Fordele ved amerikansk indkøb:
Meget lavere indkøbspriser. I hvert fald for ungheste. Færdigtrænede heste er stadig kostbare.
Der er måske et forspring at hente i forhold til den øvrige avl i Europa.
Det er muligt at importere drægtige hopper efter hingstemateriale, der er sjældent i Europa, og med en ifoling efter eftertragtede amerikanske linier.
Antaget at en importeret ifolet hoppe nedkommer med et levedygtigt føl, er der penge sparet ved import af en “ekstra hest”.

Ulemper ved amerikansk indkøb:
Lang, hård og kostbar flyrejse for hesten. Anslået pris for en hestetransport er mellem 25-40.000 kr.
___________________________________________________________________________

Horse transport crates in the airport

Horse transport crates in the airport

Hvis der vælges en løsning, hvor heste fra USA importeres, er der flere udbydere af formidlingen mellem USA og Europa. Hestene flyves som udgangspunkt til Amsterdam i Holland uanset selskab, og skal derfra transporteres for egen regning til slutdestinationen. For dette skal man påregne en merudgift på omkring 1.500-2.000 kr. i kørsel til Danmark. Selve importudgiften er som tidligere nævnt et sted mellem 25.000-40.000 kr. Derudover er der transit fra sælger til karantænestaldene i USA inden afrejsen.
___________________________________________________________________________

Af selskaber, der tilbyder services, som omfatter papirarbejdet, karantænen (30 dage) og selve flyvningen, har jeg fundet følgende:

Hvis der importeres fra USA, bør man overveje at importere ifolede hopper. Dette nedsætter den samlede stykpris for transporten i det lange løb, og det kan bedre betale sig, hvis man vælger at købe hest i USA fremfor Europa, hvis denne fremgangsmåde vælges. Hvis man ikke importerer ifolede hopper, er priserne forholdsvis ens om du vælger hest fra USA eller Europa, pga. den høje transportudgift fra USA.

loading comments...